Intervju

En antikhandlare med känsla

av Etta Blanck

Publicerad

Vem är Lars?

Jag är andra generationens antikhandlare och grundare av företaget L&K Antiques. Vi är återförsäljare av svenska och skandinaviska möbler från 1700- och 1800-talet, men vi kompletterar även vårt utbud med modern svensk design. Idag säljer vi på L&K Antiques möbler och antikviteter till hela världen, från Sverige och Europa, till USA och Kina.

Berätta om er studio!

Mitt i den småländska bokskogen, i Gemla möbelfabrikers lokaler ligger vår studio. Med endast ett stort fönster, putsade väggar och stengolv har studion en minimalistisk känsla som skapar utrymme till de möbler och antikviteter vi säljer.

Hur tänkte ni när ni valde stengolv?

När det kom till att välja golv strävade jag efter att känslan skulle matcha kvalitén i möblerna vi säljer. Jag ville ha ett golv med ett nordiskt uttryck som skulle hålla en hög nivå estetiskt och funktionellt. Tankarna gick länge åt ekparkett men då jag ville ha ett unikt golv, valde jag er kalksten Lindanäs i slipad ytbehandling.

Kalkstensgolvet har varit en stor succé - både hos mig, kunder och hos kompisar som mer än gärna fotar i studion. Vad jag uppskattar med Lindanäs kalkstenen är delvis att den påminner mycket skivor till gustavianska konsolbord och byråer. Grå kalksten var vanlig jämte den öländska röda. Ännu en positiv aspekt är att naturmaterial bara blir vackrare och vackrare med tiden. Eftersom jag kör med vagnar på golvet så nöts plattorna, men jag tycker bara att det ger golvet en fin patina och ett genuint uttryck. När jag skulle bestämma vilket golv vi skulle lägga var det just viktigt att det skulle åldras på ett fint sätt, och det gör verkligen natursten. Jag gillar även hur marmoreringen inte är helt enhetlig utan att stenplattorna har olika mönster och färg, på så sätt skapas ett djup och en levande känsla i studion.

Publicerad