Intervju

Intervju med arkitekt Max Holst

av Etta Blanck

Publicerad

Beskriv din filosofi kring design och arkitektur 

Jag är inte känd för att uttrycka en massa filosofier kring design, men jag förespråkar nog oftast att det enkla är det bästa. Om man bygger ett hus i ett vackert material så behöver det inte vara speciellt komplicerat. Materialet i sig, speciellt om det är återkommande inne och ute, kan skapa spännande rum eller ytor. Jag tycker också att tanken med enkelhet bör omfatta husets konstruktion, en enkel och tydlig konstruktion bidrar till att skapa en stark arkitektur. Det är nästan alltid så att när jag ritar hus så vill jag förstå konstruktionen, så pass att jag nästan skulle kunna bygga dem själv. 

Jag uppskattar också när det finns en ärlighet i det man gör. Exempelvis målar man ofta trä, men för mig är det mer intressant att man ser och känner att det är trä. Det är det som jag uppskattar med kalksten eller marmor, för det är alltid äkta. Sedan finns det ju flertal ytbehandlingar, men även där förespråkar jag enkelhet och ärlighet. Det vill säga att jag tycker bättre om en sten som är sågad eller borstad snarare än slipad.

En sten för mig har sitt högsta värde när den är i sitt råaste uttryck, men det skapar ju en konflikt med dess hållbarhet eftersom en slipad natursten är mindre känslig än en sågad.

Minimalistiskt vardagsrum i Villa Wennerström. Arkitekt Max Holst, foto Lars Grafström.

Vad är viktigt för dig i valet av material till dina projekt?

Först och främst så vill jag känna en slags attraktion till materialet. De ska se och kännas bra. Sedan tittar jag på hållbarhet, och slutligen tittar jag på den ekonomiska aspekten. Alltså ryms den i kundens budget? Det kan ibland vara en svår balans. Jag använder gärna naturliga material med en lokal förankring och undviker kompositmaterial eller plast.

För mig är hållbarhet flera saker. Det ena är den fysiska hållbarheten. Att det gärna får slitas, men att den då patineras och blir vackrare med åren. Och det är ju främst naturmaterial som har den egenskapen. Sten är ett sådant exempel, den håller i generationer och patineras vackert.

När man väljer material, så vill man gärna att det ska vara billigt, underhållsfritt och lätt att montera. Det tre aspekterna är ofta svåra att kombinera med att materialet även ska vara ett snyggt material. Nästan alla snygga material, kräver underhåll och kännedom om materialets egenskaper.

Vacker patinerad kalksten i Långbro Kapell, Historiska Hem. Styling Jill Windahl, foto Fredric Boukari.

Hur tycker du man ska tänka när behöver eller önskar kombinera material?

Det är nästan en uteslutande estetisk fråga, hur bra materialen går ihop utseendemässigt. Sedan kan det finnas funktionella eller tekniska aspekter som måste beaktas. Det är nästan en ickefråga vad gäller naturmaterial. De går i princip alltid att kombinera, sen finns det såklart många typer av sten med olika mönster och färger, och då blir frågan återigen riktad åt det estetiska.

Jag gjorde nyligen ett badrum där vi valde att ha Kolmårdsmarmor i hela badrummet. Det är ett livligt och vackert material. I ett sådant rum där stenen nästan tar över blir ett oerhört viktigt att man tänker igenom alla detaljer. Så att det på något sätt flyter ihop och skapar ett vackert rum. Träfönstret i furu möter den gröna marmorn på ett vackert sätt och kontrasten känns naturlig och rätt. Hade det varit ett vanligt vitt fönster så hade det nog inte känts lika bra.

Vad är dina bästa tips att tänka på inför en renovering?

Som grundprincip tittar jag först på inredningen och arkitekturen och söker värden som kan sparas. Ofta finns tidsrelaterade saker och element (som har med tidsepoken att göra) som kan lyftas och tas med som referens. Det är viktigt att sätta sin egna karaktär, och den är ju ofta formad av den tidsepok man lever i.

Jag får en del förfrågningar om att rita hus som exakt ska se ut som en viss epok. Det är faktiskt något som jag drar mig för att göra och tackar oftast nej eller försöker få kunden att tänka om. Jag hänger inte upp mig så mycket på vilken tidsepok huset eller lägenheten är byggd under eller vilken stil den har.

Publicerad